HTML

Turista blog

Utazik a turista, közben megáll, sört iszik, bekattan, és itt keres magának úticélt! KLIKK!

hirdetés:

Friss topikok

feed vagyok és hódítok

Írországi túra - kultúra, konyha, kocsma

2007.08.15. 16:36 jadran/jadranka

A vakáció megtervezésében alighanem a megfelelő úticél kiválasztása a legnehezebb. A színes prospektusok és az utazási irodák ajánlói nem elég életszagúak, olyan ismerőst pedig nem könnyű találni, aki pont azon a helyen nyaralt tavaly, amit kinéztünk magunknak. A Light és az Ongo ezen igyekszik segíteni, mostantól utazási beszámolókat szemlézünk - ezúttal 'Wombat' Írországról írt élménybeszámolóját. Következzen tehát minden, amit az Ongo szerint tudni érdemes Írországról:

Írországba egyénileg utaztunk, autót béreltünk, s szállásainkat is előre lefoglaltuk az interneten. Útvonalunkat és a közben megnézett nevezetességeket napi bontásban írom le.

1. nap: utazás, délután szállt le a gépünk Dublinban, ahol a zuhogó esőben felvettük az autót, s már robogtunk is első B&B szállásunkra, Clonmacnoise-ba. A háziak forró teával és frissen készült gyümölcskenyérrel vártak minket.
2. nap: Clonmacnoise: kelta kereszténység szerzetesi központja volt, kelta kőkeresztek, Shannonbridge: Bog Tour tőzegláp – kisvonattal visznek körbe, Kinvara: halászfalu és a tengerparti Dunguaire Vár, Burren fennsík karsztvidéke: Poulnabrone dolmen, Caherconnel Fort, Moher sziklái, Tralee: hangulatos kisváros.
3. nap: Dingle Peninsula: panorámaút, Conor Pass, Dunbeg Fort, Ballyferriter, Iveragh Peninsula: Ring of Kerry panorámaút, Torc Waterfall - a 200m magas vízesés, az országúttól pár perc sétával elérhető, Killarney.
4. nap: Muckross: udvarház szép kerttel, mellette a vidéki életet bemutató farm/skanzen, Ross Castle, Cahir (vár), Cashel: Rock of Cashel, St Patrick keresztje, Kilkenny: középkori városka, kastély, St Canice's Cathedral, Rothe Hous tudor ház.

5. nap: Thomastown: Jerpoint Abbey cisztercita apátság romjai, Glendalough: kolostor romok, kőkeresztek, Enniskerry: Powerscourt Waterfall vízesés – sajnos már csak a záróra után értünk ide, ezért ezt nem láthattuk.
6. nap: Donore: Newgrange és Knowth halomsírok, Drogheda: Mellifont Abbey - Írország első cisztercita apátságának romjai, Monasterboice: ír keresztek, Hill of Tara, Trim (vár).
7. nap: Dublin: St. Mary’s Abbey, Ha'Penny Bridge, St. Patrick's Cathedral, Dublin Castle, City Hall, Trinity College - Book of Kells, Chester Beatty, Temple Bar és megannyi kocsma. 8. nap: Dublin, hazautazás.

Az utak rendkívül szűkek (a kétsávos országút kb. olyan „széles”, mint a német autópálya egyetlen sávja), ezért érdemes minél kisebb autót bérelni (mi egy 5a Ford Fiesta-val voltunk). Nagyon kevés autópálya van, ez is Dublin környékén. Az autópályadíjat kapus rendszerben kell fizetni. A benzinárak sem voltak magasak. A Burren fennsíkról Tralee-be való utunkat a Killimer-Tarbert közötti komppal rövidítettük, ami 14 €/autó. Kompolás közben szép naplementés képeket lehet készíteni.

Érdemes B&B-ben megszállni, mert a tradicionális ír reggeli nagyon finom és kiadós! (Szinte estig meg sem éheztünk utána.) A költségek nagyban csökkenthetők az OPW Heritage Card-dal, ami egy évig ingyenes bejutást biztosít szinte az ország összes látnivalójába. Jelenleg 21€ /fő az ára. Dublini városnézéshez pedig a Dublin Pass lehet hasznos. Ha az ember a lehető legtöbbet szeretne látni, érdemes kora reggel ébrednie, s arra számítson, hogy elég későn fog befejeződnie a napja. A szeptember már nem turista főszezon, ezért nem kellett sorban állnunk a bejáratoknál és a látnivalókat nyugodtan tudtuk fényképezni is. Arra viszont felhívom a figyelmet, hogy általában a látogatókat legkésőbb a záróra előtt egy órával engedik be.

A Boyne folyó völgyében lévő, majd 4500 éves Newgrange és Knowth halomsírokhoz (a Világörökség részei) viszont mindenképp érdemes nyitásra odaérni, mert egyébként – főleg nyáron - akár órákat is várakozni kell! A látogatókat kis csoportokban, buszokkal viszik a halomsírokhoz, melyek máshogyan nem is látogathatók. A belépő vásárlásakor a Visitor Centre-ben megkérdezik, hogy melyiket akarjuk megnézni (esetleg mindkettőt), s egy kis színes matricát adnak, jelezve a busz indulásának időpontját. Ezt mindenképp meg kell őrizni, mert egyébként nem lehet a buszra felszállni! Érdemes mindkét helyre elmenni, mert különböző halomsírok vannak.

A golf-kedvelők nagyon sok szép pályát találnak Írországban, főleg az ország nyugati részében – óceáni panorámával! A Dingle-félsziget partjainál állítólag jó szörfözési helyek is vannak. A szépen megmaradt apátságok romjai, a csodásan faragott kőkeresztek és a lélegzetelállítóan szép tájak mellett esténként mindenképp érdemes betérni egy-egy kocsmába is. Sok helyen élőzene is szól, ami fantasztikus hangulatot teremt. Az ír emberek segítőkészek, vendégszeretők és nagyon kedvesek, bár a beszédük megértésével akadtak néha problémáink!

Teljes élménybeszámoló: http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/501
További képek: http://www.ongo.hu/galeriak/1891
Forrás: ONGO

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás konyha kocsma túra dublin írország whiskey

A bejegyzés trackback címe:

https://turista.blog.hu/api/trackback/id/tr76140762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása