HTML

Turista blog

Utazik a turista, közben megáll, sört iszik, bekattan, és itt keres magának úticélt! KLIKK!

hirdetés:

Friss topikok

feed vagyok és hódítok

Nem utaznak haza tömegesen a magyarok

2007.08.06. 19:22 jadran/jadranka

Lokalizálták hétfő hajnalra a Dubrovnik peremkerületeit a boszniai határ irányából fenyegető erdőtüzet, s a horvát tűzoltók és polgári védelem megfeszített küzdelmét a kedvező irányba fordult szél is segítette a helyzet stabilizálásában. Vujicic Marietta spliti magyar konzul elmondta: hétfő reggelig nem érkezett olyan információ, hogy magyar állampolgár bajba került volna a körzetben. Ugyanakkor a Dubrovniknál apartmanban nyaraló magyarok közül többen is telefonon kértek tanácsot az éjszaka - hallva a szirénákat és látva az erdőtűz fényeit -, hogy mit tegyenek. A magyar konzul szerint a helyi hatóságokkal érdemes konzultálni, de amennyiben a magyar turisták veszélyeztetve érzik magukat, akkor természetesen tanácsosabb biztonságosabb helyet keresni.

A magyar konzul tájékoztatása szerint a dubrovniki repülőtér változatlanul megközelíthető, s nyugodtan járható a Dubrovnikba - Split irányából - vezető adriai autópálya is. A dubrovniki hatóságok az éjszaka korlátozták ugyan az autóforgalmat, de hétfőn minden jel szerint feloldják a közlekedési tilalmakat. A szigeteket és a tengerparti részt, vagyis a turistákat nem fenyegette az erdőtűz. Vujicic Marietta elmondta, hogy Dubrovnikot a boszniai határ felől közelítette meg az erdőtűz, csaknem 25 kilométeres sávban égett az erdő, hajnalra azonban stabilizálódott a helyzet, a tűzoltók és a polgári védelem a megfordult szél segítségével lokalizálta a tüzet.

Az erdőtűz nem fenyegette a történelmi városrészt, csak Dubrovnik peremkerületeit, ahol néhány kiürített ház vált a lángok martalékává. A lakosság kitelepítésére nem volt szükség, de a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el, megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. A polgári védelem egy stadionban és a Revelin-erődben rendezett be az éjszaka menedékhelyeket, arra szólítva fel a város lakóit, hogy aki nem érzi magát biztonságban, az jöjjön ezekbe a befogadó központokba.

Nincs tömeges lemondás vagy hazautazás a horvátországi Dubrovnik körüli tűz miatt - mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége elnöke hétfőn. Az elnök közölte: a tűz nem érinti a tengerparti részeket. A tavalyi adatok szerint csaknem 250 ezer magyar nyaralt Horvátországban, jelenleg a főszezonban mintegy 80 ezer magyar üdülhet az országban.

A horvát közszolgálati televízió hétfő hajnali jelentése szerint a tűz elérte Dubrovnik több peremkerületét, a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el. Röviddel este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökség listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. Több mint 200 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre.

Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlint és Platot érintette, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy elérje a lakott területeket, senki nem sérült meg, kár sem keletkezett. A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres "frontot" alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni.

MTI

Szólj hozzá!

Címkék: horvátország adria dubrovnik erdőtűz

A bejegyzés trackback címe:

https://turista.blog.hu/api/trackback/id/tr91133782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása